Echipamentele si ustensilele necesare unui pasionat de cofetărie la început de drum
Distrbuie
Dacă doriți să intrați în lumea minunată a cofetăriei, trebuie să știți că pe lângă pasiune și dorința de a crea deserturi spectaculoase, veți avea nevoie de un set de echipamente esențiale. Alegerea uneltelor potrivite încă de la început vă va face munca mai ușoară, rezultatele mai precise și procesul mai plăcut.
Sunt sigură că mulți vă veți regăsi în aceste cuvinte. În timpul orelor de practică, din perioada în care am urmat cursurile de cofetar, am avut ocazia să observ foarte multe echipamente de specialitate, lucru care te poate debusola la început. O avalanșă mare de informații te inundă și ai impresia că nu te poți descurca. Nu este timp ca cineva să-ți explice cum funcționează toate pentru că ceilalți, din jurul, tău au taskuri de îndeplinit, iar tu trebuie să observi atent ce se întâmplă în jurul tău.
Să fii curios, atent, să pui întrebările corecte, să fii insistent….atunci magia se întâmplă!
Zis și făcut, m-am trezit cu diploma în mână și cu o mare întrebare! Oscilam intre cuptor și mixer planetar. Ți le dorești pe toate la început, dorești să ai cam tot ce ai observat în laboratorul de practică, dar nu prea este posibil și asta datorită faptului că investiția este una foarte mare.
Am luat prima decizie și cea mai bună, pe care v-o recomand și vouă dacă sunteți la început de drum, achiziționarea unui cuptor electric performant! Să nu râdeți, dar am trecut de la butelie la cuptor electric! Am preferat un an de zile să folosesc un mixer de mână rudimentar, dar să am un cuptor foarte bun!
După 1 an de zile a sosit și mixerul planetar! Era o necesitate, nu un moft. Am testat atât de multe lucruri încât mi-am dat seama că acest mixer planetar îmi vă ușura munca foarte mult.
Restul ustensilelor și echipamentelor vin pe parcurs în funcție de aria în care vreți să rămâneți și să experimentați mai mult în acest domeniu.
Dacă doriți să vă axați pe partea de cake-decorating vă veți axa pe anumite ustensile, iar dacă doriți să vă axați pe partea de producție, investiția va fi mult mai mare, dar indiferent de segmentul ales, sfatul meu este să vă faceți o listă, să analizați foarte bine fiecare decizie și să achiziționați treptat ustensilele/echipamentele dorite.
Vă las o listă cu cele mai importante echipamente/ustensile pe care eu le-am bifat la început de drum!
Cuptor electric
A fost primul pe listă! Cea mai bună alegere pe care am făcut-o!
Un cuptor electric oferă control și performanță superioare, control precis al tuturor variabilelor, oferă o distribuție uniformă a temperaturii și o coacere frumoasă a produselor, oferă siguranță sporita în comparație cu un cuptor pe gaz/butelie și eficiență energetică.
Cântar de bucătărie
În cofetărie, măsurătorile precise sunt cheia succesului. Un cântar digital de bucătărie este indispensabil pentru a cântări ingredientele cu precizie. În loc să folosim „ochiometrul” un cântar asigură reușita rețetei.
Recomandare: Puteți alege un cântar performat cu o precizie foarte bună, astfel încât să poată cântări și cele mai dificile ingrediente, iar cântarul să aibă o capacitate de cel puțin 5 kg.
Mixer de mână sau planetar
Un mixer este esențial pentru a bate albușurile spumă, pentru a amesteca cremele sau pentru a frământa aluaturi. Dacă bugetul vă permite, un mixer planetar este ideal pentru că vă lasă mâinile libere, iar rezultatele sunt uniforme.
Termometru digital si termometru de cuptor
Temperatura exactă este esențială pentru anumite preparate, cum ar fi caramelul, nuga, macarons, ciocolata temperată sau mousse-urile. Recomand pentru o precizie mai buna sa aveti 2-3 termometre digitale in recuzita voastra. Astfel, nu veti avea surprize neplacute!
Termometrele cu tijă metalică sunt foarte bune atunci când doriți să măsurați temperatura în adâncime, termometrele cu infraroșu sunt foarte bune atunci când lucrați cu ciocolata sau când doriți să obțineți o temperatură de suprafață și mai sunt cele adecvate lucrului cu zaharul care se pot aplica pe vasul cu care lucrați, astfel încât să evitați anumite arsuri, dar există și termometre cu tijă metalică care pot înlocui aceste termometre, ele ajungând și la 300 grade Celsius.
De asemenea, un termometru de cuptor ajută foarte mult la verificarea temperaturii de coacere atunci când suspectați că ceva nu funcționează corect. Aici găsiți un video explicativ despre termometrul meu de cuptor pe care îl folosesc. https://youtu.be/vwwWL6E_8d8?si=YMAgFaQxHRzlw6KY
Blender vertical
Blenderul vertical nu trebuie să lipsească din recuzita unui cofetar. Are multe întrebuințări, iar utilizarea lui asigură obținerea unor produse de calitate. Ajută foarte mult la omogenizarea și emulsionarea ingredientelor, în special, atunci când realizăm glazuri, creme ganache, baze de mousse-uri, piureuri de fructe etc.
Robot de bucătărie/chopper
Chopper-ul ajută la mărunțirea ingredientelor uscate, la obținerea unor aluaturi, dar și la obținerea unui amestec omogen atunci când dorim să amestecăm anumite ingrediente uscate. Voi toți care sunteți înscriși la cursurile noastre ați observat cât de des folosesc chopper-ul!
Frigider si congelator
Frigierele și congelatoarele sunt indispensabile atunci când realizați torturi, prăjituri sau diverse produse de cofetărie. Ele asigură păstrarea corectă a ingredientelor, a produselor dulci, dar prelungesc și valabilitatea lor.
Fiecare dintre noi avem aceste echipamente acasă, dar dacă doriți să vă extindeți pasiunea vă sunt necesare frigidere și congelatoare adecvate, mai incăpatare, mai eficiente și mai performante.
Boluri de amestecare din inox sau sticlă
Bolurile sunt indispensabile pentru amestecarea ingredientelor, prepararea cremelor sau aprepararea altor produse. Cele din inox sunt rezistente și ușor de curățat, iar cele din sticlă îți permit să vezi ce se întâmplă în interior.
Recomandare: Alege seturi de boluri de diferite dimensiuni pentru diverse tipuri de preparate.
Tavi și forme pentru copt/asamblat deserturi
Tavile și formele pentru copt sunt esențiale pentru orice desert. De la blaturi de tort, la brioșe sau tarte, fiecare desert are nevoie de o formă adecvată.
- Inele pentru copt blaturi/asamblat torturi (diferite diametre).
- Tăvi pentru brioșe
- Forme de tarte
- Tăvi dreptunghiulare pentru copt blaturi
- Tăvi dreptunghiulare/cadre metalice din inox pentru copt blaturi/asamblat diverse prajituri sau produse de cofetărie
Recomandare: Investiți în tăvi/forme de copt de calitate!
Spatule din silicon
Spatulele din silicon sunt perfecte pentru a amesteca compozițiile, pentru a curața foarte bine bolurile și pentru a întinde cremele pe blaturi. Sunt flexibile, dar suficient de robuste pentru a face față compozițiilor mai dense.
Sfatul meu este să aveți mai multe spatule în recuzita voastră și de divere dimensiuni!
Tel din inox
Telul ajută foarte mult la amestecarea sau finisarea unor creme sau compoziții. De multe ori poate nu este necesar să pornim mixerul, iar utilizarea unui tel ajută foarte mult.
În recuzita mea se întâlnesc mai multe teluri din inox, rezistente, de diferite dimensiuni, dar și ușor flexibile, astfel încât să le pot folosi într-un mod cât mai eficient.
Recomandarea mea este să investiți în teluri de calitate pentru că vor avea o durată de viață foarte lungă!
Covorașe din silicon
Covorașele de coacere ajută foarte mult atunci când dorim să obținem produse impecabile cu o formă frumoasă și uniformă. Pe piață întâlnim covorașe speciale pentru macarons, covorașe perforate pentru coacerea anumitor produse (choux, tarte, biscuiți), gama este foarte largă, iar cel mai important aspect este să investiți în covorașe de calitate pentru că vor avea o durată lungă de viață.
Dacă în primă fază nu vă permiteți aceste suprafețe de coacere, puteți alege hârtia de copt clasică sau hârtia teflonată de copt antiaderentă!
Duiuri si pungi speciale de patiserie
Dcorarea deserturilor este partea care atrage toate privirile. Aveți nevoie de pungi de patiserie și duiuri pentru a crea modele elegante din creme, frișcă sau glazuri.
Cuțit de patiserie și spatule de nivelare
Pentru tăierea blaturilor, nivelarea cremelor sau întinderea glazurii, aceste instrumente sunt indispensabile.
Recomandare: Un cuțit cu lamă lungă și zimțată este perfect pentru tăierea blaturilor.
Forme de silicon pentru deserturi individuale
Dacă vreți să vă aventurați în lumea deserturilor moderne, investiți în forme de silicon originale. Sunt ideale pentru mousse-uri, prăjituri individuale și alte creații elegante.
Platou rotativ pentru torturi
Platoul rotativ ajută la decorarea uniformă și rapidă a torturilor. Este un must-have pentru un cofetar începător care dorește torturi impecabile.
Lista poate continua, dar cel mai bine voi o veți putea definitiva pentru că această listă este personalizată, fiecare cofetar, în funcție de necesitați, are o anumită recuzită.
De exemplu dacă iți dorești să lucrezi cu ciocolata atunci vei avea nevoie de matrițe speciale din policarbonat, pensule adecvate, raclete speciale, aerograf etc.
Concluzie
Ca pasionat de cofetărie, nu ai nevoie de toate echipamentele de la început, dar investițiile esențiale îți vor ușura munca și te vor ajuta să obții rezultate de calitate. Alege unelte de calitate, durabile și adaptează-le în funcție de tipul de deserturi pe care vrei să le prepari.
Cu drag,
Teodora